Дан интелигенције 2022

Поводом дана оснивања МЕНСЕ, у нашим школама се реализују најављени догађаји међународног образовног пројекта Дан интелигенције 2022, који подстичу мисаоне активности ученика, сардњу и интеракције. Тим поводoм смо и у Првој крагујевачкој гимназији колегиница Данијела Максимовић и ја одржале пар угледних часова 24.11.2022. године. Догађај је најављен са радним насловом „Знам да знаш апсолутну вредност, ал`заједно знамо више!“

Циљ нашег угледног часа (Sway презентација) је повезати усвојене наставне садржаје у току систематизације наставне теме у два одељења И разреда Прве крагујевачке гимназије, као и у раду са групом полазника Центра за таленте, ЦСУ Kрагујевац, VII и VIII разреда ОШ. Укупно, у раду су учествовала 62 ученика. Вршњачка интеракција је остварена колективним, индивидуалним и радом у групи, применом метода усменог излагања, разговора и илустрације на електронској табли.
На улазу у кабинет, ученицима су на случајан начин подељене картице са бројевима од 1 до 8, да би заузели место за радним столом свог тима. Основне дефиниције и особине апсолутне вредности реалног броја, продискутоване су уз картице Quizlet квиза. Уследио је такмичарски део часа, планиран тако да се 30 минута тимски решава 25 задатака Gynzy квиза. За анализу појединачних случајева апсолутне вредности, у тимовима од по 3 или 4 ученика се приступало подели задужења. За сваки од 8 тимова са тачним решењем задатка, интерактивно су придруживани поени. Ученици су тимски решавали задатке из квиза и проверавали решења интерактивно на електронској табли. Број поена сваког тима у току рада је видљив на екрану електронске табле. За све задатаке су припремљени и одговори, на клик од решавача. Ученици отворени задатак са електронске табле решавају у тиму, капитен тима решење исписује и показује високо, а онда се на паметној табли уносе поени свим тимовима који имају тачану израду овог задатка. У завршном делу часа, помоћу својих мобилних телефона, индивидуално су урадили 5-минутну формативну процену усвојености особина апсолутне вредности Quizalize&Zzish квизом. Исто тако, ученици су позвани да процене степен свог, као и ангажовања осталих чланова тима и направе евалуацију часа у MS Forms квизу. Након 5-минутне формативна процена је јасно приказано ко је од ученика усвојио особине апсолутне вредности, код којих ученика су делимично усвојене, а којим ученицима треба ово додатно појаснити, према извештају у Quizalize апликацији.
На овај начин се постиже прегледна слика колико су ученици усвојили исходе учења.
Недоумице на које ученици наилазе у току израде задатака, уз вршњачку интеракцију, имају прилику да буду отклоњене. Знање добија вредност знања које се дели. Евиденција успешности кратких 5-минутних провера у апликацији Quizalize се може пренети у еДневник а она је наставнику сигнал да се обрати пажња на ученике који споријим темпом усвајају наставне садржаје. Ово успоставља бољу сарадњу ученика и наставника и ученика међусобно, на часу утврђивања или вежбања и боље ангажовање ученика.
Посебно радује то да је ова петоминутна вежба одмах након завршетка рада ученика прегледана у апликацији и одредиће наредне кораке у даљем учењу…

Постави коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: