Учешће ученика Прве крагујевачке гимназије на конкурсу Игре као средство за учење – ЕдуГејминг и еТвининг пројекту „Математичке видео минијатуре“

Као увод у манифестацију Мај месец математике, ДМС, Математички институт САНУ, Центар за промоцију науке и Нордеус фондација расписали су конкурс за основне и средње школе: ИГРЕ КАО СРЕДСТВО ЗА УЧЕЊЕ – ЕдуГејминг.
Сви видео материјали чиниће базу едукативних игровних часова, а међу три одабрана видеа је и рад Софије Ђурђевић, Иве Јовановић и Александре Стојановић, ученица IIIсм, Прве крагујевачке гимназије, за које је овај конкурс био изазов да се научено о низовима прикаже кроз игру!
Резултати Конкурса:

1. Низови, Прва крагујевачка гимназија, Менторка: Јасмина Мицић

2. Мата Мапа; Гимназија Јосиф Паничић, Бајина башта, Менторка: Јелена Стојкановић

3. змајЦТФ; ОШ Јован Јовановић Змај, Свилајнац, Ментор: Александар Јовановић.

Насловна страна игре, коју су креирале ученице Софија, Ива и Александра.


За Софију Ђурђевић, Иву Јовановић и Александру Стојановић, овај конкурс је био изазов и прилика да удруже таленат, стрпљење и ентузијазам, да се научено о низовима систематизује кроз игру и приближи вршњацима и свима који су, бавећи се школском математиком, открили лепоте бесконачности конвергентних низова. Одабрале су  Escape Room! Идеја је да се кроз материјал пролази на начин како се математика и учи, по систему концентричних кругова. Тако се из првог основног круга Escape Room-a играч ослобађа ако је тачно одговорио на питања о тачкама нагомилавања низа, монотоности и конвергенције. Тачни одговори дају тајни код ослобађајуће речи, да би се у  Escape Room- у  другог нивоа примениле особине низова, израчунавале граничне вредности и применио услов конвергенције геометријског реда. Овде се постиже нови ослобађајући код за прелаз у трећи ниво, где се играч среће са Ојлеровим бројем е, решава диференцну једначину да оркрије низ као решење и користи Штолцову теорему, као једноставни алат за сложеније граничне вредности. Тајни код трећег концентричног круга, Escape Room-a, води до бонус задатка, који говори о могућности примене низова у биологији.
Овде се може видети кратки видео приказ игрице које су Софија, Ива и Александра осмислиле!

Поред овог рада, ученице Iсм, Лена Ерић и Марија Антонијевић и I9, Лидија Стојановић креирале су игру Банана Намак, за систематизацију наставних садржаја о линеарним функцијама, једначинама и неједначинама.

Била је ово још једна промоција активности на еТвининг пројекту „Математичке видео минијатуре“ са сарадницима из Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине, у оквиру кога су тимови међусобно размењивали своје кратке видео приказе математичких садржаја, међу којима је нпр. и електронска свеска стихова о бесконачности
и видео-постер систематизације комбинаторних формула.


Хвала Центру за промоцију науке, на прилици да будемо део овогодишњег Научног каравана!
Хвала сарадницима на еТвининг пројекту „Математичке видео минијатуре“, на инспиративним видео приказима, који чине добро да математика буде ближа и занимљивија.

Награђени рад ће бити велики подстрек ученицама да наставе са креативним радом.
Хвала вам, на овом дивном признању!

Следећи чланак
Постави коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: