Важнији линкови са стручног скупа и државног семинара

Стручни скуп  “Додатна математичка литература у настави и учењу математике” Математичког друштва “Архимедес”- Београд

и

Државни семинар 2016. о настави математике и  рачунарства у основним и средњим школама

После семинара и стручних скупова уобичајено је да се о одржаном разговара на Стручном већу у школи, приближи садржај колегама и евентуално примени на неки начин, у настави. И док се школска година приводи крају и сређују утисци о стручним усавршавањима у њој, издвојићу ова своја два извештаја са почетка године.

У сали Учитељског факултета у Београду, 12. фебруара 2016. године проф. др В. Јанковић, председник МД „Архимедес“, др Вojислав Андрић, директор Ваљевске гимназије, Олга Зајцева-Иври, професор Универзитета у Торонту (Math. Department), Драгана Стошић Миљковић, проф. математике „Архимедес“, Београд, Јелена Бабић, проф. разредне наставе, ОШ „Светозар Милетић“ из Земуна, Катица Марић, професор разредне наставе, ОШ „Раде Кончар“ из Земуна, проф. др Зоран Каделбург, др Милољуб Албијанић и др Љубомир Протић, професор Богољуб Маринковић, мр В. Стојановић, Миланко Бабић, проф. математике, члан редакције „Математичког листа“, Милица Прошић, наст. математике из Новог Сада и Ружица Кљајевић из Земуна, одржали су овај стручни скуп.

Математичко друштво Архимедес је основано пре 42 године, а први број Математичког листа изашао је 1967. Друштво Математичара Србије  је основано 04. јануара 1948. године а први председник је био Тадија Пејовић.

Излагачи овог стручног скупа иза себе имају много година математичког искуства тако да су могли хронолошки да обраде тему.

Olga Zaitzeva – Ivri је  говорила о типичним математичким грешкама и коректним приступима, као и о популарној класи олимпијских проблема, задацима са Турнира градова. За претрагу на Google-у, предложила је московске математичке кружоке МЕXМАТ као и линк свог Универзитета у Торонту.

Председник Друштва математичара, Војислав Андрић je предложио  низ конкретних наслова да би се сигурније осећали уз књигу јер, “Ни краљеви нису увек имали привилегију да имају човека при руци.” Литература је за то! “Mатематичка читанка”, “Педагогија математике”, “Осам предавања из математичке анализе”, Хинчин, “Како ћу решити математички задатак”, “Математичко богатство”, “Библиотека математичких кружоока”. Од часописа, поменути су: хрватски “Математичко физички лист”, словеначки “Пресек”, македонски “Нумерус”, босанско херцеговачки “Триангл”, у електронском облику “Quantum magazine” и најстарији у Европи, “КὃМаl”. “Математичко откриће”, које је написао Ђерђ Поља, поменуто је као изузетна књига, као и “Пијажеов интелектуални развој детета” и “Голдбахова хипотеза”.

Војислав Андрић је конкретно показао изабране наслове своје математичке библиотеке. За учеснике је обезбеђена брошура са насловима едиција и математичких часописа. У њој се налази и низ веома корисних линкова:

Професор Богољуб Маринковић, испред Математичког друштва “Архимедес” је говорио о издањима овог друштва и учесницима семинара обезбедио штампани документ о свим насловима који су доступни, као и неке задатке са математичког такмичења “Мислиша”, Драгана је говорила о математичком мозаику са кругом у центру пажње, Ружица Кљајевић о тротомној збирци задатака о криволинијским фигурама, док је о математичкој литератури у издању Друштва математичара Србије говорио проф. Др Зоран Каделбург.

Arhimedes2016-1IMG_20160212_152517 (2)

Ружица Миладиновић,  помоћник директора Љиљана Јелесијевић и Ј. М. професори математике у Првој крагујевачкој гимназији, учествовале су на овом Архимедесовом Стручном  скупу.

250. државни семинар Друштва математичара Србије је одржан 13. и 14.01.2016. у просторијама Економског факултета, у Београду. Академик Теодор Атанацковић је занимљиво говорио о дефиницији науке и вредновању истраживача. Са члановима Националног просветног савета се дискутовало о томе како поправити стање у српској просвети, а у току поподнева првог дана семинара, Мирослав Марић и Марија Радојчић су представили OpenEdx – отворене образовне платформе, електронску збирку задатака за основне школе, припремне задатке за упис на факултете  и  OER образовне садржаје

У току другог дана семинара, проф. др Владимир Балтић је излагао на тему „Математика није баук ни у основној, ни у средњој школи“, а председник Друштва математичара, проф. др Војислав Андрић је говорио на тему „Проверавање и оцењивање у настави математике“. Много занимљивих презентација на 250. државном семинару су се могле видети тих дана, међу којима је и она са насловомПовршине равних фигура„, проф.др Војислава Петровића. Хвале вредни дани!

На семинару су из Стручног већа за математику и рачунарство Прве крагујевачке гимназије били наставници: директор Славица Марковић, Катарина Вељковић, Јелена Миливојевић, Ана Станковић, Катарина Максимовић, Селена Варагић, Јелена Банковић-Гајић и ја.

Следећи чланак
Постави коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: