Тестови знања

Образовно креативни центар Бор и модератори Елена Спасић Митрановић и Соња Стаменковић, од 5. до 30. октобра 2015. године, сјајно су водиле семинар на тему  “Тестови – водич за израду и примену”. Ево које докимолошке теме смо детаљније сагледали:

  1. Tест као инструмент оцењивања
  2. Задатак као елемент теста
  3. Креирање тестова
  4. Реализација тестова
  5. Завршни рад

Док je за презентацију важан добар почетак, инспиративне поруке и емоционални садржај, без кога би све било прилично досадно, тестови су ваљани само ако су објективни, осетљиви и примерени по тежини.

Задаци отвореног типа су сада много више заступљени у настави. Они захтевају од ученика самостално дефинисан одговор и често почињу са: израчунај, нацртај, наброј, напиши и сл. У задатку затвореног типа се ученик опредељује за, текстом задатка одређен, тачан одговор.

karton alternativnog izbora

Креирани картон задатка, алтернативног избора, за тест.

Израда задатака за тест на посебним, електронским картонима задатака, односила се на примене свих облика задатака:

задатака алтернативног избора,

задатака вишеструког избора,

задатака допуњавања,

есејских задатака,

задатака уређивања

и задатака повезивања.

Обухваћени су различити когнитивни нивои задатка, према Блумовој таксономији и практично научено како осмислити и применити електронски тест.  Овај пример електронског теста може открити више детаља о броју Пи.

Креиране примере са овог семинара, ученици природно-математичког смера су решавали на часу, уз помоћ Смарт табле.

Семинар је подразумевао и завршни рад, уобличен у тест од 10 задатака различитих когнитивних нивоа, облика и типова, који сам применила на контролној вежби у свом одељењу друштвено језичког смера, са решењима, на крају рада.

Није лако направити тест који испуњава све потребне услове, а нарочито ако се зна да су наша одељења сложне екипе, па као што их учимо да сви к’о један, тачно дођу до решења, они и када погреше у решавању, догоди се да сви к’о један погреше, захваљујући древној ђачкој вештини…

Са семинарског рада у групи носимо сјајне утиске, интересантну размену идеја и задовољство удружених снага. Моју колегиницу Сенку Петровић и мене чекају заједничке кафице, и у Подгорици, и у Крагујевцу!

 

 

Следећи чланак
Постави коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: